.post-title { text-shadow: #6374AB 10px -10px 3px; }

lunes, 9 de marzo de 2009

Les ones

Una ona és una pertorbació que es propaga. A més de la radiació electromagnètica, que es pot propagar en el buit, les ones es propaguen a través d'un medi a través del qual poden transferir energia sense que les partícules es vegin desplaçades de manera permanent. En canvi, cada punt oscil·la al voltant d'una posició fixa.

Propietats característiques:

Totes les ones tenen un comportament comú sota cert nombre de situacions. Totes les ones poden experimentar:
·Principi de Huygens - Tot punt d'un front d'ona actua com un focus emissor d'ones.
·Reflexió - quan una ona canvia la direcció de propagació, degut a l'impacte amb un material reflectant.
·Refracció - canvi de direcció de les ones degut al fet que penetren en un nou medi.
·Difracció - l'expansió cap als costats de les ones, per exemple quan han passat per un forat petit, basat en el principi de Huygens.
·Interferència - la suma de dues ones que entren en contacte entre elles.
·Dispersió - la descomposició d'una ona (depenent de la freqüència).
·Polarització - Quan en un àtom proporcionem energia elèctrica, els electrons pugen d'òrbita, quan l'electró perd aquesta energia baixa un altre cop d'òrbita. Aquest energia que es perd es converteix en llum.

No us recorda res? Potser no. Però a mi si que em recorda quelcom inescrutable per l’ésser humà, i permeteu-me que us digui que no tinc cap intenció d’explicar per què se m’ha acudit publicar-ho.
Jo ho sé, i potser amb una mica d’imaginació algú de certa implicació podria endevinar-ho, ¿qui sap?
Jo ho sé. La debilitat dels humans és mòbil, canvia i es modifica amb el temps i l’experiència, dóna voltes contínuament de manera lenta i complexa, i tot passa sense que pràcticament ens n’adonem. Però no per això deixa de ser debilitat.
I la debilitat és filla, entre d’altres, d’un factor de la nostra naturalesa imprescindible, indispensable, omnipotent i omnipresent, efectiu malgrat invisible, car mentre alguns ho descriuen com un sistema biològic de supervivència, altres ho veiem com un poder que arriba molt més enllà del nostre espectre emocional.
Jo ho sé.
Jo sé a què em refereixo i no estic aquí per donar explicacions. Que cadascú s’ho miri com li plagui. No existeix una interpretació correcta. Cadascú hi veurà quelcom que li correspon, cadascú hi trobarà un significat. O potser ni això.
Però jo tinc el meu. Jo ho sé, i això és el que m'importa.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Ets un escèptic.
Si... em sembla que jo també ho sóc.

Cuida't company!

 
HTML,BODY{cursor: url("http://downloads.totallyfreecursors.com/cursor_files/orgglithandwriting.ani"), url("http://downloads.totallyfreecursors.com/thumbnails/orgglithandwriting.gif"), auto;}